7 najboljših telefonov za fotografiranje v letu 2021...

7 najboljših telefonov za fotografiranje v letu 2021...

(Vsaj tako pravijo strokovnjaki...) 

(Ki ti bodo lajšali njegovo uporabo...) 

Živjo,

Ker se nahajaš tukaj predvidevam, da se sprašuješ, kateri pametni telefoni so najboljši za fotkanje…

Morda si želiš usvarjati lepše in bolj kvalitetne slike, ali pa te zgolj matra firbec, kako daleč je že napredovala tehnologija.

In ja…

Iskanje telefona z najboljšo kamero pravzaprav niti ni takšen zalogaj, saj so fotoaparati v pametnih telefonih vedno boljši.

Kljub temu pa je dobro razmišljati o tem, koliko leč ima telefon, koliko megapikslov ima, kako deluje pri šibki svetlobi in kakšna je programska oprema. 

Zato ti bom predstavil 7 telefonov, ki so se v letu 2021 najbolj izkazali

Zato ti bom predstavil 7 telefonov, ki so se v letu 2021 najbolj izkazali

Še preden pa nadaljujeva, naj se ti na hitro predstavim…

Moje ime je Uroš in sem solastnik tehničnega servisa Kron, kjer smo v 30-tih letih delovanja popravili že več kot 75.586 aparatov.

In ne skrbi - tega ti ne govorim zato, da bi se hvalil, pač pa ti želim povedati nekaj drugega...

V svoji dolgoletni karier sem v roke dobil že na tisoče različnih telefonov, hkrati pa nenehno sledim trendom…

In ker sem “na tekočem” z zmogljivostjo mobilnih aparatov na trgu, bi želel priskočiti na pomoč tudi tebi in ti poskusiti vsaj malce olajšati nakupni proces : )

Tako...

Sedaj, ko sva to spravila pod spreho pa predlagam, da začneva kar od zadaj naprej...

#7: iPhone 12 / iPhone 12 mini...

IPhone 12 in iPhone 12 mini nudita enako izkušnjo s fotoaparatom in sta enakovredna v primerjavi s Pro modeli.

Telefona sicer nimata leče LiDAR, tako da na zadnji strani ponujata le 12MP glavno kamero in 12MP ultra široko kamero, na sprednji strani pa je senzor 12MP.

Vse tri kamere kljub temu delujejo dobro in - tako kot pri ostalih komponentah iPhone 12 - tudi ti dve pri fotografiranju prekašata večino pametnih telefonov v okoljih s šibko svetlobo (ne glede na to, kateri objektiv uporabljaš, saj nočni način deluje pri vseh).

IPhone 12 in iPhone 12 mini se prav tako ponašata s Smart HDR 3, ki za optimizacijo slik uporablja umetno inteligenco, za video pa lahko uporabiš Dolby Vision, zaradi katerih bodo tvoji posnetki res izstopali.

#6: Google Pixel 5...

Google Pixel 5 ni eden izmed tistih telefonov s kamero, ki navdušuje z vrhunskimi specifikacijami. Za fotografiranje sta namreč na voljo le zadnji dve leči, ki ti omogočata izbiro glavne kamere 12,2MP in izjemno široke kamere 16MP. Zaradi tega pri Pixlu 5 tudi ne najdeš posebnega telefoto objektiva.

AMPAK…

Pixel 5 - še posebej pri dobri svetlobi - zajema ostre slike z močno barvno paleto. In čeprav je zmogljivost pri šibki svetlobi v tem primeru šla korak navzdol, lahko s kamero še vedno zajameš natančne barve.

Izjemno širok objektiv poskrbi tudi za manj popačene robove slik, naprava pa ima vgrajeno spodobno izbiro orodij za urejanje fotografij.

Tvojim fotografijam lahko ravno tako pomagajo funkcije programske opreme, kot je Portrait Light, ki ti omogoči prepričljivo polepšati obraze ljudi in ostale predmete.

#5: Huawei P40 Pro...

Povsem nov senzor s 50 milijoni slikovnih pik uporablja podpiksle RYYB (rdeče rumeno rumeno modra), zaradi česar Huaweieve kamere bolje obvladujejo temne prizore.

Ta telefon res dobro “vidi” v temi - tudi v samodejnem načinu, česar ne more storiti noben drug telefon, ki ni Huawei.

Telefon se ponaša z ultra-široko kamero z ločljivostjo 40MP, telefoto kamero z 12MP, ki omogoča 5-kratni optični ali 50-kratni digitalni zoom, in senzorjem ToF za ustvarjanje zameglitvenih učinkov.

Za razliko od Samsunga, Huaweijeve fotografije niso videti preveč izostrene in čeprav niso tako naravne in nevtralne kot tiste, posnete na Oppo Find X2 Pro, mnogi ljudje cenijo in preferirajo Huaweiev “živahen” slog.

Ostala strojna oprema telefona je vrhunska, na videz prijetna in ima veliko moči, zato, če (in le, če) uživaš v izkušnji programske opreme brez Googla, ti lahko Huawei P40 Pro ponudi ogromno.

#4: Samsung Galaxy Note 20 Ultra...

Samsung Galaxy Note 20 Ultra ima kamero z visokimi specifikacijami. Tista, ki resnično izstopa, je telefoto kamera - 12MP s 5x optično povečavo in 50x digitalno povečavo.

In čeprav S20 Ultra ponuja 100-kratni digitalni zoom, naj te ne zavede, saj je Note 20 Ultra zaradi širše zaslonke in večjih slikovnih pik dejansko izboljšal svojo zmogljivost predhodnika.

Kamere v Note20 Ultra omogočajo posnetke na profesionalni ravni, kot bi bile posnete s fotoaparatom DSLR. Model je opremljen z naprednejšim laserskim tipalom za samodejno ostrenje, ki omogoča hitrejše in natančnejše ostrenje prizora. 

Fotoaparat na Note 20 Ultra je hkrati tudi neverjetno enostaven in zabaven za uporabo, koristijo pa mu dodatki, kot sta 8K video in način Single Take, saj lahko tako naenkrat posnameš več fotografij in video posnetkov z različnimi lečami.

Dobro, fotografije pri šibki svetlobi morda res niso tako podrobne kot na primer pri iPhone 12 Pro Max, a ima naprava kljub temu izjemne sposobnosti kamere.

#3: iPhone 12 Pro Max...

IPhone 12 Pro Max sicer ni najboljši pametni telefon, je pa zelo blizu temu, da bi bil najboljši telefon s kamero.

Naprava ima kar tri glavne kamere: širokokotno, ultra širokokotno ter telefoto. Vsaka ima 12 milijonov slikovnih točk - tudi sprednja.

Nočni način zazna, kdaj je svetloba nizka, se avtomatsko prižge in ohranja čistost, medtem ko zajema žive barve. LiDAR pa ti močno olajša slikanje nočnih portretov - vse, kar moraš narediti, je prižgati kamero : )

Pravzaprav je noč in na splošno šibka svetloba nekaj, s čimer ima iPhone 12 Pro Max veliko manj težav kot večina pametnih telefonov (deloma tudi zaradi velikega senzorja, ki lahko sprejme veliko več svetlobe).

iPhone 12 Pro Max lahko tako ujame več kot 700 milijonov barv za realističen video posnetek. Poleg tega pa snema z Dolby Vision - formatom, ki ga uporabljajo filmski studii.

#2: Huawei Mate 40 Pro...

Vem…

Morda te je na hitro presenetilo, ker se je na seznamu znašel Huawei Mate 40 Pro. Navsezadnje gre za telefon, ki se načeloma naj ne bi znašel blizu seznama najboljših pametnih telefonov, saj zaostaja pri programski opremi.

Njegove kamere in senzor 50 MP pa so po drugi strani izjemni. Sklop fotografskih objektivov (»kamer«), ki omogočajo do 5× povečavo se še posebej dobro obnesejo v slabših svetlobnih razmerah. Tega smo pri vrhunskih Huaweijevih telefonih sicer že vajeni.

Čeprav morda nima ravno toliko objektivov, kot jih imajo nekateri tekmeci, se upoštevane najpomembnejše komponente obnesejo zelo dobro.

Od portretnih posnetkov do panoram, povečanih fotografij in slik od blizu - Huawei Mate 40 Pro se izvrstno spoprime skoraj z vsako vrsto fotografije.

Poleg tega so v telefonu številni fotografski načini in orodija - od funkcije “lahkega slikanja” do posebnega načina fotografiranja lune, ki tvoje ustvarjalne urice še bolj olajšajo.

#1: Samsung Galaxy S21 Ultra...

Samsung Galaxy S21 je eden izmed tistih telefonov, ki je izpolnil vse obljube in kot pri vseh ostalih komponentah v modelu ima ravno tako vrhunsko tudi kamero.

Z visoko ločljivostjo in novim senzorjem 108 MP ti bo uspelo posneti še bolj jasne slike, napredna obdelava Remosaic z novim senzorjem 108 MP pa zagotavlja čudovite fotografije z res natančnimi barvami.

Tako lahko zajameš vse podrobnosti in ustvariš neverjetno ostre fotografije z ločljivostjo 64 milijonov slikovnih pik.

Kombinacija kamer, vključno z novimi dodatki, kot je Director's View (ki ti omogoča snemanje videoposnetkov s sprednjo in zadnjo kamero hkrati), skupaj z zelo zmogljivo 40MP sprednjo kamero ta telefon zagotovo uvršča med fotografske fenomene. 

Tako…

Pa sva prišla do konca seznama najboljših telefonov za fotografiranje.

Če ti je bil ta članek všeč ali pa imaš po nekem čudnem slučaju ravno težave s svojim telefonom, potem ti morda zna biti všeč tudi članek z naslovom 5 najpogostejših težav s tvojim telefonom in kako jih rešiti…

Na drugi strani povezave namreč izveš, katere so najpogostejše težave pametnih telefonov in kako jih lahko rešiš tudi ti.

V kolikor te to nikakor ne zanima, pa s tem seveda ni nič narobe.

Vseeno verjamem, da ti je v tem članku uspelo izvedeti kaj novega : )

Se bereva naslednjič,

Uroš Vogrinec, lastnik servisa Kron IT


© 2021 Kron IT, d.o.o. I Vse pravice pridržane I Zagrebška cesta 44, 2000 Maribor I Tel: 030 685 808 I email: info@kron.si