Nasveti za lepše Instagram fotografije

Nasveti za lepše Instagram fotografije

NASVETI ZA LEPŠE INSTAGRAM FOTOGRAFIJE

V modernih časih je praktično vsakdo lahko amaterski fotograf, mnogo zaslug za to pa si prav gotovo lasti Instagram. Omenjeno socialno omrežje v ospredje postavlja estetiko, zato se uporabniki na vse pretege trudijo stopiti iz povprečja ter z raznimi triki poskrbeti, da je njihov slikovni material nekaj posebnega. Včasih se že skoraj zdi, da na Instagramu ni več prostora za klasične skupinske fotografije, lepo pokrajino brez filtrov ali preproste vsakodnevne radosti. Nivo kakovosti se je dvignil na zavidljivo raven, zato je čedalje težje izstopati , kar velja tako za zasebne kot tudi poslovne uporabnike.

Da vam malce priskočimo na pomoč, smo pripravili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste zagotovo dvignili raven svojih fotografij in si zagotovili rahlo prednost pred drugimi.

ZA FOTOGRAFIRANJE UPORABITE KAMERO IN NE INSTAGRAMA
Uporaba kamere na telefonu in ne kamere znotraj aplikacije prinaša kar nekaj prednosti, ki so pomembne za boljšo učinkovitost fotografiranja. Tako lahko denimo posnamete več fotografij in se nato odločite katera se vam zdi najboljša. Poleg kamere obstajajo tudi ostale zmogljive aplikacije, s pomočjo katerih pridobite praktične funkcionalnosti, ki so pomembne za dobre fotografije (a več o njih v nadaljevanju).

POZORNOST POSVETITE KOMPOZICIJI
Simetrija pogosto zmotno velja za standard lepote, a večina slik ni popolnoma simetričnih. Zato ne drži pravilo, da mora biti subjekt vedno na sredini slike. Najpogosteje uporabljeno pravilo kompozicije je pravilo tretjin, ki naredi slike zanimive in bolj razgibane. Z njim namreč pogled odvrnemo od sredine ter se znebimo simetrične kompozicije.

Na kratko bi lahko pravilo povzeli tako, da sliko vedno razdelimo na dve horizontalni in dve vertikalni črti, ki jo razdelita na tretjine. Ob teh črtah naj bi potekali glavni subjekti na sliki, z namenom razbitja dolgočasne simetrije.

pravilo-tretjin

STOJTE PRI MIRU
Čeprav je samoumevno, da se trudimo stati pri miru, včasih na to kaj hitro pozabimo. Problem nastane zlasti, kadar slikamo v temi, takrat ko je kamera bolj občutljiva na premike. Poskusite si pomagati s kakšnim drevesom ali zidom, kamor se lahko naslonite ali pa poiščite mizo oziroma nekakšno stojalo kamor lahko odložite telefon za fotografiranje.

ZA OBDELAVO FOTOGRAFIJ UPORABITE DRUGE APLIKACIJE
Profesionalni fotografi in blogerji so tudi sami priznali, da se pogosto poslužujejo drugih aplikacij za obdelavo fotografij, preden jih naložijo na Instagram. Uporabljajo jih za retuširanje kože/obraza, zato ste lahko prepričani, da tudi selfiji vaših najljubših Instagram starlet niso nedotaknjeni.

aplikacija-rookie

Poleg omenjenega pa se tovrstne aplikacije lahko uporabljajo tudi za popravljanje kontrastov, “rezanje” elementov ter seveda dodajanje raznih filtrov, ki jih Instagram ne ponuja. Seveda vam priporočamo še nekaj primerov aplikacij, ki namesto vas zmorejo vse to (vse tri aplikacije so brezplačne ter na voljo tako za iOS kot Android):

VSCO Cam
Snapseed
Rookie

ŽELITE ZGOLJ VEČ LAJKOV?
Podjetje, ki se ukvarja s slikovno analitiko, je analiziralo več kot 8 milijonov fotografij, da bi ugotovili recept za lajke. Verjeli ali ne, dejansko vam lahko postrežemo z nekaj nasveti, ki (bojda) prinesejo večje število lajkov vašim fotografijam.

Ugotovili so, da so svetlejše slike boljše od temnejših, modra barva bolj privlačna od rdeče in veliko teksture pripomore k bolj všečnim fotografijam. Poleg vseh predlaganih nasvetov pa le malce razmišljajte, preden posnamete fotografijo. Misli usmerite predvsem v to, kaj bi želeli ujeti v objektiv in si poskušajte sliko v najprej vizualizirati.

Kron IT, d.o.o.

Servis elektronskih naprav | telefoni, prenosniki, TV, konzole, bela tehnika, ročno orodje & več

LOKACIJA IN KONTAKT

Zagrebška cesta 83a, 2000 Maribor

Vilharjeva cesta 29, 1000 Ljubljana

030 685 808 - od 8.00 do 15.00

vprasanja@kron.si

Delovni čas

Pon - Pet 08:00 - 16:00